SvenskaEnglishDeutsch

Jöllen-Rotennäset

Rotälven är nu framme vid Lugnkrok, den röda stugan speglar sig i vattnet. Nedanför Lugnkrok ligger Rotendalens silvergruva vid älvbrinken. Man försökte en gång i tiden muta den dåvarande kungen med en silverbägare för att han skulle satsa i denna gruva, men kungen tyckte att, hade man råd och ge bort en silverbägare så kunde man nog sköta gruvan ekonomiskt själva.
Rotälven fortsätter sin färd förbi Ljotberg. Där rinner Ribbåsbäcken ut i Rotälven, vi följer bäcken upp till vattenfallet.
Åter till Rotälven, förbi slogboden vid Ljotberg och Rotälven är framme vid platsen där en gång Långö Liebruk låg. En bit nedanför ligger platsen som har fått namnet Ski. Benämningen Ski kommer av att det tidigare här var ett skibord, där kunde man förr se siljanslaxen hoppa. Enda industrin efter Rotälven är Rots Såg.
Vi är nu framme vid bron i Rot och där på älvbrinken finns Älvdalens vackra hembygdsgård Rots Skans. Från bron i Rot fortsätter vi ner mot Rotennäset och Rotälvens inflöde i Österdalälven. Då har vi nått vårt mål "Från Rotälvens källor till Österdalälven"